Utrecht,
22
februari
2023
|
14:08
Europe/Brussels

Carnaval: drukker dan voor corona, gezellig en veel extra werk voor schoonmakers

Meer feestvierders dan ooit zijn met de trein carnaval gaan vieren. Uit de eerste cijfers van NS blijkt bijvoorbeeld dat op station ’s-Hertogenbosch (of Oeteldonk Centraol) afgelopen weekend een kwart meer reizigers het station in- en uitgingen. Ook op de stations Maastricht, Tilburg en Eindhoven Centraal kwamen meer reizigers aan dan in 2020. Daarnaast bracht NS op zes plekken Prinsen naar de stad om Carnaval of Vastelaovend te starten.

download

Er is hard gewerkt door collega’s in de trein en op de stations om carnaval een succes te maken. Vooral de schoonmakers zijn extra druk om alle treinen en stations weer schoon te krijgen. “Dit jaar reisden er echt ongekend veel mensen met de trein”, zegt Navzad Mohammed. Hij is teamleider van Vebego, het schoonmaakbedrijf waarmee NS samenwerkt. “Na de coronaperiode hadden mensen blijkbaar weer zin in een feestje. En dat snap ik ook wel.”

Boom
En dat hebben de schoonmakers gemerkt ook. “Ik werd al 21 jaar in de treinreiniging en heb dit nog nooit gezien met carnaval”, zegt voorman Saïd Mussati. “Zaterdag vonden we in Eindhoven een boom in een treintoilet! En nog een zware ook, dus die moesten we er met meerdere mensen uittillen. Dat zal vast heel grappig zijn geweest toen die daar neer werd gezet, maar voor ons zorgt het wel voor veel extra werk.

Het carnavalsweekend was sowieso erg druk, volgens Navzad Mohammed. “We hebben in het weekend veel meldingen voor urgente schoonmaak gekregen. En dan gaat het om zware vervuiling, zoals drank- en voedselresten. Zondag hebben we uit een dubbeldekker vijftien vuilniszakken met afval gehaald. Normaal zijn dat er twee á drie.”

Zowel voor de dag- als nachtschoonmaak werden extra medewerkers ingezet. Daarnaast zijn er extra plaskruizen en vuilnisbakken op stations neergezet. Ook zijn er meer ploegen ingezet om treinen na de dienstregeling in de nacht schoon te maken. Omdat er veel vuil op te ruimen is en onze schoonmakers goed werk willen leveren, kan het zijn dat nog niet alle treinen helemaal schoon zijn. Meldingen van reizigers worden meteen doorgezet zodat een trein dan alsnog schoongemaakt kan worden. Navzad: “We verwachten eind van de week wel alle carnavalsvuil uit de treinen te hebben.”

Frikandelbroodjes
De winkels op de carnavalsstations hebben een recordomzet gehaald in het weekend. De AH to go op station ’s-Hertogenbosch, Breda en Tilburg hadden hun beste dagen ooit op zaterdag en zondag. Op zondag werden er 2000 frikandelbroodjes verkocht in deze drie steden. Normaal zijn dat er zo’n 400. Ook de Brabantse worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en hamkaas-croissants waren populair.

NS deelde samen met AH to go op zondagavond gratis chips uit in Breda na ‘Hossen op de Markt’. Reizigers werden zo feestelijk uitgezwaaid voordat ze in de trein stapten.