Utrecht,
24
mei
2019
|
12:00
Europe/Brussels

Dinsdag zeer beperkt tot geen treinverkeer door landelijke pensioenactie

Bericht van maandag 27 mei

De rechter heeft gisteren bepaald dat de bonden ervoor moeten zorgdragen dat NS een kwartierdienst kan verzorgen tussen Amsterdam en Schiphol. Tussen Schiphol en Amsterdam Centraal rijden we dus een minimale noodpendeldienst voor Schiphol-reizigers. Dit betekent dat er tussen 5.00 uur en 21.00 uur in beide richtingen vier keer per uur een trein rijdt. Ter vergelijking: normaal zijn dat per richting circa 25 treinen per uur.

Op het traject Hoofddorp-Schiphol-Amsterdam Lelylaan-Amsterdam Sloterdijk-Amsterdam Centraal moet van vijf uur ‘s ochtends tot negen uur ’s avonds in beide richtingen een kwartierdienst gereden worden.

Deze minimale noodpendeldienst is niet voldoende voor de normale reizigersaantallen en specifiek bedoeld voor noodzakelijke Schiphol-reizigers. Advies voor reizigers blijft om dinsdag niet de trein te nemen. Er zullen landelijk zeer beperkt tot geen treinen rijden.

Als gevolg van de landelijke pensioenactie in het OV verwacht NS ook zeer ernstige hinder voor het internationale treinverkeer. De internationale treinen zullen niet of nauwelijks rijden.

Bericht van vrijdag 24 mei

Als gevolg van de landelijke pensioenactie in het OV zal er op dinsdag 28 mei in het hele land zeer beperkt tot geen treinverkeer mogelijk zijn. Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke treinen niet rijden. Wij kunnen dus geen betrouwbare dienstregeling maken en adviseren reizigers op 28 mei niet met de trein te reizen.

Uiteraard proberen we waar mogelijk enkele treinen te rijden: dit zal zeer beperkt en onvoorspelbaar zijn. Wij verwachten zeer ernstige hinder voor treinreizigers, zij kunnen er niet van uit gaan dat hun trein die dag rijdt. Voor meer informatie over het treinverkeer kunnen reizigers terecht op ns.nl. De Reisplanner is voor de reizen op dinsdag niet up-to-date. Daarnaast is er zeer beperkt alternatief openbaar vervoer. De stad- en streekvervoerders staken ook.

Ook op woensdag 29 mei kan het treinverkeer mogelijk nog hinder ondervinden van de landelijke pensioenactie.

Wij hebben begrip voor de zorgen over pensioenen, maar vinden het jammer dat opnieuw gekozen is voor een middel waar onze reizigers zeer veel hinder van ondervinden. Reizigers worden de dupe van een conflict waar NS geen partij in is.

 

Tien veel gestelde vragen over de landelijke pensioenactie

1. Waarom gaan de vakbonden staken?
Op dinsdag 28 mei 2019 vindt vanaf 04.00 uur tot woensdag 29 mei 2019 om 04.00 uur een actie van vakbonden in het OV plaats, ook bij NS. Het gaat om een werkonderbreking van 24 uur. Ook in het openbaar vervoer in de grote steden en in het streekvervoer wordt gestaakt. De actie is gericht tegen het pensioenbeleid van de Nederlandse overheid.

2. Speelt NS een rol in de discussie over het pensioenbeleid?
Nee, NS heeft niets te maken met dit overheidsbeleid en is ook geen gesprekspartner van het kabinet op dit punt. NS kan de stakingen daarom ook niet zelf voorkomen.

3. Hoe groot verwachten jullie de actie bereidheid van de collega’s?
Hoeveel medewerkers daadwerkelijk meedoen aan de acties is niet bekend. Het beeld is echter dat dit er voldoende zijn om te zorgen voor zeer ernstige hinder voor treinreizigers. Reizigers kunnen er het beste van uit gaan dat er op die dag geen treinen rijden en alternatieve manieren van vervoer zoeken.

4. Geeft NS een negatief reisadvies voor 28 mei?
Ja, reiziger worden geadviseerd om hun OV-reis met de trein uit te stellen tot na de actiedag.

5. Worden er dan helemaal geen treinen gereden op die dag?
We proberen waar mogelijk enkele treinen te rijden: dit zal echter zeer beperkt en onvoorspelbaar zijn. Omdat we niet weten hoeveel medewerkers het werk neerleggen, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke treinen niet rijden. Wij kunnen dus geen robuuste dienstregeling maken en adviseren reizigers op 28 mei niet met de trein te reizen.

6. Rijden de internationale treinen wel dinsdag?
De internationale treinen zullen niet of nauwelijks rijden.

7. Is de informatie in de reisplanner app en op de borden wel actueel?
Omdat we niet weten hoeveel medewerkers het werk neerleggen, kunnen we niet vooraf aangeven welke treinen rijden. De reisinformatie voor 28 mei is nu dus niet bijgewerkt en zal op de actiedag zelf waarschijnlijk ook op niet up-to-date zijn. We raden mensen aan de website en social media kanalen van NS te volgen voor de meest actuele informatie.

8. Adviseert NS reizigers om alternatief vervoer te kiezen?
Er is zeer beperkt alternatief openbaar vervoer. De stad- en streekvervoerders staken ook.

9. Geldt voor reizigers de geld terug bij vertraging regeling?
Ja, de standaard regeling voor geld terug bij vertraging geldt.

10. Hoeveel geld kost een dag als deze NS?
Vanzelfsprekend kost dit geld, maar hier doen we geen mededeling over.