Utrecht,
18
maart
2016
|
00:00
Europe/Brussels

Eerste nieuwe Sprinters dit voorjaar in Nederland

NS heeft met spoed 58 extra Sprinters besteld. Komende maand komt de eerste naar Nederland voor een uitgebreid test- en toelatingsprogramma dat hoort bij de introductie van een nieuwe trein. "De trein gaat komend jaar veel testkilometers maken op het Nederlandse spoor. Ondertussen worden acht werkplaatsen klaargemaakt voor het onderhoud aan dit nieuwe type trein. Ook worden honderden machinisten en technici opgeleid evenals duizenden conducteurs," aldus Tom de Groot, Projectmanager van NS voor de nieuwe Sprinters. De eerste treinen moeten gaan rijden in de nieuwe dienstregeling voor 2017. In dit filmpje kun je exact zien hoe de nieuwe Sprinters gebouwd worden.

Grondig testen

NS heeft de extra Sprinters besteld vanwege o.a. het behoud (en de aanstaande uitbreiding) van de OV-studentenkaart. Ook hebben we meer reizigers nu de economie aantrekt. Goed nieuws, maar het betekent ook dat we met spoed extra treinen nodig hebben. Om te zorgen dat de nieuwe Sprinter het spoor op mag, gaat treinfabrikant Stadler alle systemen en het rijgedrag op het Nederlandse spoor grondig testen. Bij een nieuwe trein horen andere procedures en de collega’s van NS worden hiervoor opgeleid. In bijgaande infographic staat wat er allemaal komt kijken bij het complexe proces vanaf de aanschaf tot het op de rails krijgen van de nieuwe trein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Achtergronden bij de nieuwe Sprinters

• De trein heet niet voor niets Sprinter, want hij kan de afstand van 0 tot 200 meter afleggen in 17 á 18 seconden. Sneller dan Sprintster Dafne Schippers (21,63).

• De 58 Sprinters bieden straks in totaal 16.100 zit- en staplaatsen extra.

• Sprinters zijn echte forensentreinen waar reizigers gemiddeld ca. 15 minuten in staan/zitten.

• De treinen zijn transparant en hebben brede deuren voor eenvoudig en snel in- en uitstappen. De trein voldoet aan de laatste Europese veiligheidseisen.

• De trein van Stadler (type: Flirt) is meer dan 1.000 keer verkocht en rijdt van bijvoorbeeld Italië tot Noorwegen.

• De 58 treinen bieden in totaal bijna 10.000 stopcontacten en ca. 5.000 USB-aansluitingen. Ze krijgen daarnaast voor het eerst, net als de Intercity’s, WiFi en bijvoorbeeld camera’s.

• De kunst in de trein is geïnspireerd op Mondriaan.

• Een speciale uitschuiftrede zorgt voor betere rolstoeltoegankelijkheid. Ook kent elk treinstel een (rolstoeltoegankelijk) toilet en speciale rolstoelplekken of plekken voor je fiets.

• Geen te kleine prullenbakjes meer tegen je knie want op elk balkon komen grote afvalbakken, waar je je afval bovendien gescheiden in kunt doen.

Meer treinen

De nieuwe Sprinters zijn de eerste van veel meer nieuwe treinen die de komende jaren instromen bij NS. In totaal investeert NS meer dan 2,5 miljard in nieuw en bestaand materieel. Zo komt dit jaar ook de eerste volledig gemoderniseerde VIRM-dubbeldekker op het spoor. Daarnaast volgen vanaf 2018 meer nieuwe Sprinters (118 stuks) die besteld zijn bij treinenbouwer CAF. Op dit moment loopt een grote aanbesteding voor nieuwe Intercity’s die vanaf 2021 moeten gaan rijden op het Nederlandse spoor (25.000 zitplaatsen). Deze zomer keren bovendien elf oude dubbeldekkers (DDM1) terug uit onze reserves vanwege de materieelkrapte. Deze treinen worden nu opgeknapt.