Utrecht,
28
oktober
2021
|
16:00
Europe/Brussels

Gerenoveerde stationshal Amsterdam Amstel feestelijk geopend

Samenvatting

Vandaag is de volledig gerenoveerde monumentale stationshal van Amsterdam Amstel feestelijk geopend. Anneke de Vries, directeur NS Stations en lid van de RvB, onthulde samen met mevrouw Sinja Alma, de dochter van kunstenaar Peter Alma, het informatiebordje bij zijn muurschilderingen. De kunstwerken zijn door de metamorfose weer in zijn geheel zichtbaar. De onthulling gebeurde in het bijzijn van de partners in het stationsgebied: wethouder van gemeente Amsterdam en voorzitter van Vervoerregio Amsterdam, Egbert de Vries en COO van ProRail, Ans Rietstra. Reizigers ontvingen een klein aandenken aan de feestelijkheden in de vorm van een drietal ansichtkaarten van het station van vroeger tot nu om hen te bedanken voor hun geduld.

Stations zijn vaak aanjagers van stedelijke ontwikkelingen, dat zien we ook hier. Amsterdam Amstel was een baken in het landschap, het station heeft 80 jaar alleen gestaan in deze omgeving. Langzamerhand kwamen er steeds meer ontwikkelingen bij waaronder de Philips-toren. Door de gezamenlijke visie die in 2015 is opgesteld door ProRail, Gemeente en NS is er ondertussen een station en stationsgebied ontstaan dat voorziet in alle hedendaagse mobiliteitswensen. Wij wilden met de renovatie van de stationshal recht doen aan de grandeur van dit mooie monumentale station voor onze reizigers en alle Amsterdammers.
Anneke de Vries, directeur NS Stations en lid RvB

Metamorfose stationshal

De afgelopen twee jaar heeft de monumentale stationshal van Amsterdam Amstel een metamorfose ondergaan. NS heeft de stationshal een nieuwe indeling gegeven. Daarnaast zijn de verlaagde plafonds verwijderd en zijn de winkelcasco’s gerenoveerd en voorzien van nieuwe puien. Ook is de hal opnieuw geschilderd in de oorspronkelijke kleurstelling en is de Tickets & Servicewinkel verplaatst waardoor de wandschildering van Peter Alma weer volledig zichtbaar is. Tot slot is het natuurstenen beeld “De Terugblik” van Theo van Rijn weer op de oorspronkelijke locatie teruggeplaatst.

Audiotour

Bij de kunstwerken zijn twee bordjes geplaatst. Op één van de bordjes staat informatie over de kunstwerken van Peter Alma in het station. En op het andere bordje is een QR-code te zien. Deze is te scannen met de camerafunctie op een mobiele telefoon. Zo worden reizigers meegenomen op audiotour door het station. Deze tour neemt hen mee langs diverse bijzondere plekken in en rondom het stationsgebouw. Bij elke stop kan men enkele minuten uitleg beluisteren.

Vernieuwing stationsgebied

De metamorfose van de stationshal is onderdeel van de grootschalige vernieuwing van het stationsgebied door gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, GVB, ProRail en NS. Ondertussen zijn het nieuwe bus- en tramstation en de fietsenstalling onder het station inmiddels gereed. NS en gemeente Amsterdam introduceerden deze zomer op station Amsterdam Amstel de innovatieve in- en uitcheckzones in de fietsenstalling waarmee reizigers met een speciale tag sneller hun fiets kunnen stallen in verschillende fietsenstallingen in de stad. ProRail werkt aan een extra trap op het perron bij spoor 1 en 2. Daarnaast werken partijen gezamenlijk aan de vernieuwing van de westzijde van het station. Onderdeel van die gebiedsontwikkeling is onder andere de fietsenstalling die ruimte biedt voor 5400 fietsen en de mogelijkheid om een nieuwe stationsentree met stationshal te realiseren voor het groeiend aantal trein- en metroreizigers.

Historie

Station Amsterdam Amstel dateert uit 1939 en is een rijksmonument. Het station is een ontwerp van de architecten Schelling en Leupen en stedenbouwkundige Van Eesteren. Het rijke materiaalpallet en de monumentale kunsttoepassingen met onder andere wandschilderingen van Peter Alma zijn voor die tijd bijzonder.