Utrecht,
14
april
2022
|
14:16
Europe/Brussels

Groen naar de Floriade Expo 2022

Samenvatting

Eén keer in de 10 jaar vormt een stad in Nederland het decor van Floriade Expo 2022, dit jaar is Almere het podium van deze wereldtuinbouwtentoonstelling. Almere is de plaats waar je vanaf 14 april naar toe kunt reizen om te genieten van bloemen, planten, groenten, fruit én groene innovaties, allemaal in het thema ‘Growing Green Cities’. NS en Floriade werken samen om bezoekers duurzaam en onbezorgd naar de Expo te laten reizen. De tentoonstelling is goed bereikbaar per trein.

Duurzaam tot de laatste kilometer
Samen met NS stimuleert Floriade bezoekers om per trein naar Floriade te reizen. Het entreebewijs en het treinkaartje kunnen zowel op Floriade.com als in de NS Spoordeelwinkel tegelijkertijd aangeschaft worden. 

Irma Winkenius, regiodirecteur NS: “De trein rijdt op 100% groene energie, zo brengen wij bezoekers graag duurzaam en onbezorgd naar Floriade Expo 2022”.

Floriade inspireert je om groener, gezonder en bewuster te leven. Op de Expo komt duurzame mobiliteit aan bod met inspirerende voorbeelden van urban transport. De samenwerking met de NS geeft een positieve bijdrage aan het Floriade thema Growing Green Cities”, aldus Hans Bakker, algemeen directeur Floriade Expo 2022.

Floriade is per trein goed bereikbaar via station Almere Centrum., waar de reiziger al kan profiteren van de nieuwe aanpassingen ondanks dat het station nog deels in verbouwing is. Vanaf station Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Groningen en Den Haag Centraal is er een directe verbinding. Eenmaal op Almere Centrum aangekomen, reizen bezoekers per boot over het Weerwater of per shuttlebus in ongeveer 15 minuten naar de entree van de wereldtuinbouwtentoonstelling. Het is ook mogelijk om vanaf Almere Centrum per OV-fiets in circa een kwartier naar de Floriade te fietsen.

Duurzame en leefbare steden
De samenwerking tussen NS en Floriade Expo 2022 draagt bij aan het vraagstuk hoe we onze steden leefbaarder en duurzamer kunnen houden.

Op de Expo laat de Nederlandse tuinbouw samen met nationale en internationale deelnemers innovaties en oplossingen hiervan zien op  gebied van groen, voedsel, energie en gezondheid. Floriade inspireert om groener en gezonder te leven. Dit levend laboratorium prikkelt zintuingen. De kabelbaan bij Floriade biedt de gasten een attractie waarmee ze het 60 hectare grote Floriade-park doorkruisen en tegelijkertijd rustig genieten van het arboretum, dat van boven zo duidelijk te zien is. Daarnaast vormt dit een unieke kans om de duurzame potentie van stedelijke kabelbanen te tonen.

NS wil samen met ProRail en gemeenten jaarlijks 2.500 tot 5.000 m2 op en rond de stations biodiverser en groener maken. Daar plaatsen partijen verschillende inheemse bloemenmengsels, sedum-vegetaties en bloeiende beplanting in bakken en borders op de perrons en in de omgeving van stations. Ook worden bomen geplaatst die de ruimte krijgen om oud te worden. Dit trekt insecten en vogels aan en dat stimuleert de biodiversiteit.

Floriade Expo 2022
Vanaf 14 april t/m 9 oktober is Almere een half jaar lang het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling. Deelnemers uit binnen- en buitenland presenteren tijdens de Expo nieuwe en groene oplossingen en innovaties om steden mooier en duurzamer te maken. Naast allerlei innovaties op het gebied van tuinbouw, zijn er ook veel tuinen met bloeiende bloemen te vinden en zijn er verschillende activiteiten te doen op het gebied van kunst en cultuur.