Utrecht,
29
juni
2023
|
14:02
Europe/Brussels

Internationale trein deze zomer populair

Reizigers kiezen deze zomer massaal voor de internationale trein. Dat blijkt uit de ticketverkoop van NS International voor de periode 1 juni tot en met 31 augustus 2023. Tussen 1 januari en 31 mei dit jaar zijn er 19 procent meer tickets verkocht voor de zomerperiode dan in dezelfde periode in 2022 (339.000 in 2023 en 286.000 in 2022). Populaire bestemmingen zijn onder andere Parijs en Brussel.   

Heike Luiten, directeur NS International over deze groei: “De trein is bij uitstek geschikt voor een ontspannen vakantiereis. De forse groei heeft ook een keerzijde. Het aantal nieuwe treinen groeit niet even snel mee. Het kan in de piek van de zomer daarom drukker zijn in bepaalde treinen. We nemen verschillende maatregelen om te zorgen voor een comfortabele reis en kijken tegelijk uit naar meer en nieuwe treinen vanaf volgend jaar.”  

Zomerdrukte   
We verwachten dit jaar wederom een drukke zomer. Met partners zijn verschillende maatregelen genomen, zo is een stoelreservering deze zomer verplicht in de ICE van en naar Duitsland en roepen we binnenlandse reizigers op het station op om de internationale trein voor de internationale reizigers te laten. Ook zijn de Early Bird-tickets voor de IC Brussel alleen geldig in een vooraf gekozen trein.  

Heike Luiten, directeur NS International: “De ultieme oplossing is meer en nieuwe treinen. We werken met partners aan een forse uitbreiding. Zo gaat onze nieuwste Intercity (ICNG) ook als Intercity Brussel rijden en komen er nieuwe treinen richting Frankfurt waardoor het op die route eenvoudiger wordt om treinen langer te maken en mogelijk vaker te rijden.” 

Werkzaamheden Duitsland  
De Duitse spoorbeheerder werkt deze zomer in heel Duitsland aan het spoor. Vaak is pas op het laatste moment bekend wat de precieze impact is van de werkzaamheden. Het internationale treinverkeer van, naar en via Duitsland heeft hier ook last van.  Een trein vertrekt bijvoorbeeld later of juist eerder, rijdt een andere route of kan helemaal niet rijden. We proberen onze reizigers zo goed mogelijk vooraf te informeren. We raden reizigers aan om kort voor vertrek de website van Deutsche Bahn (www.bahn.de) te checken. Daar wordt de laatst beschikbare informatie gedeeld.  

Populaire bestemmingen  
De populairste bestemmingen voor in de zomer zijn Parijs, Brussel, Londen, Antwerpen en Berlijn. Deze zomer rijdt ook de speciale Zon-Thalys naar Marseille weer. Van 1 juli tot en met 26 augustus vertrekt elke zaterdagochtend een Thalys vanuit Amsterdam.