Utrecht,
25
juni
2021
|
14:53
Europe/Brussels

Kunst op station Utrecht Centraal

In een tijdelijk leegstaande ruimte op Utrecht Centraal is vanaf 25 juni kunst te zien. NS werkt samen met Stichting Polderlicht, die jarenlange ervaring heeft opgedaan met het tonen van tijdelijke 'raamkunst' in verschillende Amsterdamse metrostations. Met het project Platform wil NS de treinreiziger verrassen met eigentijdse kunst en tevens kunstenaars de gelegenheid bieden om hun werk te presenteren aan publiek.

Platform en Stichting Polderlicht
NS biedt een podium aan kunstenaars in stationsruimten die -tijdelijk- niet worden gebruikt. Onder de noemer Platform (in de betekenis van zowel perron als podium) creëren kunstenaars verrassende scènes waarbij ruimtelijke installaties en sculpturen een onverwacht en wisselend perspectief bieden aan de reiziger. De exposities duren circa een halfjaar, afhankelijk van de beschikbaarheid van de ruimtes. Platform is een initiatief van de kunstcommissie voor stations en wordt gerealiseerd in opdracht van NS door Stichting Polderlicht. Hoofdactiviteit van de stichting is het organiseren van lichtkunstprojecten in de openbare ruimte van Amsterdam.

Platform 03: Fransje Killaars
Na Platform 01 (Herman Lamers @ station Amsterdam RAI) en Platform 02 (Dan Geesin @ station Haarlem, toont Fransje Killaars nu haar nieuwste installatie op station Utrecht Centraal. Het kunstwerk ´Figures Colours First´ is te zien in een voormalige sushishop aan de buitenzijde van station Utrecht Centraal. Tweeluik 'Figures Colours First' is samengesteld uit stoffen en weefsels in de vorm van grotere en kleinere wanddoeken, kleurstalen, aangeklede en gesluierde mannequins en bustes. De installatie bestaat uit één bonte en – bij wijze van tegenpool – één zwart-witte helft.

Fransje Killaars (Maastricht, 1959) heeft wereldwijd faam opgebouwd met monumentale, vaak ruimtevullende installaties, opgebouwd uit materiaal dat ons zeer vertrouwd is in het dagelijks leven: textiel. Kleur speelt daarin een bepalende rol. De impact van de kleuren slaat de ratio over en raakt direct het gevoel. Killaars: “Kleur toont het onzegbare. Het beeld neemt het over.” Meer info over het kunstwerk ´Figures Colours First´ is te vinden op haar website.

Platform 3 is de derde kunsttoepassing in korte tijd die door Stichting Polderlicht in opdracht van NS is gerealiseerd in leegstaande ruimtes.