Leiden,
10
mei
2021
|
11:38
Europe/Brussels

Leiden Centraal krijgt XL-reisinformatiescherm

Samenvatting

Treinreizigers op Leiden Centraal kunnen vanaf vandaag alle vertrektijden en reisadviezen in één oogopslag zien. Er is een groot reisinformatiescherm van ProRail en NS opgehangen van 6 meter breed en 2 meter hoog. Het scherm ging vanochtend om 10:30 uur aan, nadat het vorige week uitgebreid is getest. 

download

Het reisinformatiescherm toont alle vertrektijden van treinen voor het komende half uur en komt voor de poortjes aan de centrumzijde van het station te hangen. Bij het kiezen van de locatie hebben we rekening gehouden met de leesbaarheid vanuit alle hoeken van de hal en de looproute van de meeste reizigers naar de treinen.

Na Schiphol, Rotterdam CentraalDen Haag Centraal en Utrecht Centraal is Leiden Centraal het vijfde station waar een ‘XL-scherm’ hangt. Daarmee hebben alle grote stations zo’n groot scherm, behalve Amsterdam Centraal. Door de vele ingangen van dat station is er geen centrale plek om een scherm op te hangen.

Met de XL-reisinformatieschermen gaat een grote wens van reizigers en reizigersvereniging Rover in vervulling. “Veel reizigers vragen al jaren om terugkeer van grote schermen in het stationsbeeld, zodat zij vanaf een afstand meteen kunnen zien waar zij heen moeten lopen”, stelt Rover-directeur Freek Bos.

Stationsmanager Hidde Barneveld van NS: "We zijn heel blij om gehoor te kunnen geven aan deze wens van reizigers. Het is een extra houvast, naast de kleinere overzichtsschermen op het station en natuurlijk de informatie in de NS-app. En het is een mooi centraal punt in de stationshal."

Geen toeval

Projectmanager Henk Bulthuis van ProRail: “Dat nu ook Leiden Centraal een XL-reisinformatiescherm krijgt is geen toeval. Leiden is een van de grootste treinstations van Nederlands qua reizigersaantallen. Onder normale omstandigheden is het hier dus een komen en gaan van reizigers. Dan is het goed als zij in een oogopslag kunnen zien naar welk perron zij toe moeten. Bij het plaatsen van zo’n groot reisinformatiescherm komt veel kijken. De reisinformatie moet van een afstand goed leesbaar zijn en het is noodzakelijk dat het scherm tegen vocht en kou kan. Ook was het zoeken naar een geschikte locatie. Het is belangrijk dat het scherm direct opvalt voor binnenkomende reizigers, zonder dat dit de loop van andere reizigers hindert.

De schermen worden door leveranciers KITT Engineering BV en Ngage Media BV speciaal ontworpen voor de verschillende stations.