Op dit moment raast storm Ciara over Nederland. In dit liveblog houden we je op de hoogte over de situatie op het spoor.

9.00 uur
Ochtendspits goed verlopen – laatste update

Storingsploegen hebben de hele nacht doorgewerkt om zoveel mogelijk stormschade te herstellen. Dat is goed gelukt. De ochtendspits is goed verlopen, de meeste treinen reden weer. Wel waren sommige treinen korter en drukker dan normaal.

Op enkele plekken was er overlast. Door uitgelopen werkzaamheden aan de Willemsspoortunnel rijden er tussen Rotterdam en Dordrecht tot vanmiddag nog minder Sprinters. Door de harde wind is er op dit moment nog geen treinverkeer mogelijk op de hogesnelheidslijn, we hopen dit vanmiddag te kunnen hervatten. Internationale treinen zoals Thalys en Eurostar worden tot die tijd omgeleid. Reizigers naar Duitsland ondervinden nog hinder, naar verwachting gaan in Duitsland vanaf 10:00 uur de eerste treinen weer rijden.

Rond Leiden Centraal vinden nog de hele week ingrijpende geplande werkzaamheden plaats. De werkzaamheden van dit weekend zijn ondanks de storm uitgevoerd. Vanmorgen is daar de dienstregeling volgens plan hervat. Reizigers van en naar Leiden moeten nog de hele week rekening houden met een aangepast reisadvies.

Het KNMI heeft vandaag voor het hele land nog code geel afgekondigd vanwege harde windstoten. Advies aan reizigers blijft om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Met dit bericht sluiten we deze liveblog.

06:30
Stormschade hersteld, beperkt overlast tijdens ochtendspits

Storm Ciara heeft gisteren op diverse plaatsen voor schade aan het spoor gezorgd. Er zijn bomen op het spoor gewaaid en op enkele plaatsen is de bovenleiding beschadigd. Storingsploegen van ProRail hebben de hele nacht doorgewerkt om zoveel mogelijk schade te herstellen. Dat is goed gelukt.

Op de meeste plaatsen lijkt de treindienst daarom vanmorgen goed op gang te komen. Sommige treinen zijn alleen korter, en daardoor drukker, dan normaal.

Tussen Dordrecht en Rotterdam zijn werkzaamheden aan de Willemsspoortunnel uitgelopen. Als gevolg hiervan rijden er vanmorgen minder treinen tussen Dordrecht en Rotterdam. Door de harde wind is er vanmorgen ook nog geen treinverkeer mogelijk op de Hogesnelheidslijn. Grensoverschrijdend is er naar Duitsland nog hinder.

Het KNMI heeft vandaag voor het hele land nog code geel afgekondigd vanwege harde windstoten. We adviseren reizigers kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

20:15
NS Nieuwsflits
Via NS Nieuwsflits houden we je op de hoogte over het laatste nieuws.

download

19:45
Mogelijk maandagochtend ook nog hinder
Storm Ciara raast op dit moment nog over het land. Op verschillende plaatsen heeft de storm voor schade aan het spoor gezorgd. Zo zijn er bomen op het spoor gewaaid en op enkele plaatsen is de bovenleiding beschadigd.

De situatie op het spoor is ondanks diverse incidenten goed beheersbaar. Op het hoogtepunt van de storm reed 65% van de treinen op tijd. Rond 19.30 uur was dit opgelopen naar 75%.

Storingsploegen van ProRail werken de hele avond en nacht door om zoveel mogelijk schade te herstellen. Omdat de storm nog niet is gaan liggen, is het mogelijk dat niet alle schade voor maandagochtend hersteld kan worden. We kunnen daarom nog niet inschatten wat de impact voor het treinverkeer morgenochtend is..

NS adviseert reizigers om van te voren de reismogelijkheden te checken en morgenochtend kort voor vertrek de actuele informatie op de Reisplanner te raadplegen.

19:35
Leids spoorwerk gaat door

18.38
Treinvervangend busvervoer Leiden stilgelegd
De treinvervangende NS- bussen in de regio Leiden zijn vanwege de veiligheidssituatie op de weg stilgelegd. Eerder al adviseerde de ANWB om niet meer de weg op te gaan. Dat betekent dat Leiden op dit moment niet bereikbaar is met trein of treinvervangende bussen. We adviseren reizigers om de reis uit te stellen. Omdat de storm voorlopig nog aanhoudt, weten we niet wanneer de bussen weer kunnen gaan rijden.

Prorail voert dit weekend geplande grootschalige werkzaamheden uit bij Leiden, waardoor er geen treinverkeer mogelijk is.

17:55
NS Nieuwsflits
Via NS Nieuwsflits houden we je op de hoogte over het laatste nieuws.

download

17.25
Rond Eindhoven
Van en naar Eindhoven Centraal rijden er veel minder treinen door diverse incidenten op het spoor. Zo was er een aanrijding tussen Helmond en Eindhoven, ligt er een boom over een overweg in Vught en hangen uit de bovenleiding losse draden tussen Gilze-Rijen en Breda.

17:10
Stroomafnemer defect
Van en naar Gouda rijden er veel minder treinen door een defecte trein. 

16:25
Duitse boom
De Intercity Berlijn is net over de grens op een boom gereden, gelukkig zijn daarbij geen gewonden gevallen. Voor alle reizigers geldt: Hou voor vertrek de actuele informatie in de reisplanner in de gaten. Ga daarvoor naar ns.nl of naar de NS-app.

16:15
Spoormonteurs in actie

16:00
Trein over een boom
Tussen Eindhoven en Helmond is een trein over een boom op het spoor gereden. De trein heeft aanzienlijke schade maar er zijn gelukkig geen gewonden. Hou voor actuele actuele reisinformatie de reisplanner in de gaten.

15:55
In het controlecentrum

15:45
NS Nieuwsflits
Via NS Nieuwsflits houden we je op de hoogte over het laatste nieuws.

download

15.25
Ondertussen op de weg

15:10
Stormvlag
Tussen Zaandam en Hoorn is er vertraging en rijden er minder treinen door een voorwerp in de bovenleiding. Er is een vlag in de bovenleiding gewaaid.

14:30 
Lichtmast

14:45
Houd rekening met hinder
Inmiddels zien we diverse incidenten op het spoor. Advies aan reizigers is om rekening te houden met hinder tijdens hun reis. Ga voor een actueel reisadvies naar onze reisplanner op ns.nl of in de NS-app.

14:30
Hoe is het nu?
In Noord Holland is vanaf 14.00 uur tot 23.00 uur uit voorzorg de treindienst tussen Den Helder en Zaandam enigszins aangepast. Houd daarom rekening met een extra overstap te Alkmaar en eventueel een langere reisduur.

Tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal rijden er geen Intercity direct treinen door een defecte bovenleiding.De extra reistijd kan oplopen tot 45 minuten. Hou voor actuele actuele reisinformatie de reisplanner in de gaten.

13:30
NS Nieuwsflits 
Via NS Nieuwsflits houden we je op de hoogte over het laatste nieuws.

download
We zijn alert. Op dit moment is het nog stilte voor de storm. 
Erna Burggraaff, Regisseur reisinformatie

Hoe bereidt NS zich voor op Ciara?
Lees ons bericht van gister over de voorbereiding: Storm Ciara: ProRail en NS starten morgen geplande dienstregeling op, wel hinder verwacht.

Ga voorbereid op reis
Plan een treinreis voor vertrek in de NS-app. Actueel advies vanwege de storm: Vandaag zware storm voorspeld.

Utrecht,
09
februari
2020
|
13:43
Europe/Brussels

Liveblog: Storm Ciara (gesloten)