Utrecht,
30
november
2022
|
09:14
Europe/Brussels

Mijlpaal OV-fiets: 35 miljoen keer verhuurd

De OV-fiets is al jaren niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Jaarlijks zijn reizigers samen goed voor miljoenen ritten op de blauw-gele fietsen. Sinds NS in 2008 startte met de fietsverhuur, steeg elk jaar het aantal abonnementhouders en het aantal fietsritten. Dit jaar bereikt NS een mijlpaal: de 35 miljoenste OV-fietsrit. 

Op station Utrecht Centraal verrast NS een reiziger met taart en bloemen om deze gebeurtenis te vieren. ‘’Is dit echt? Wat leuk zeg! Sinds het begin van de OV-fiets huur ik de fiets al en maak ik er vaak gebruik van!'', aldus Roos van Genuchten, de reiziger die zojuist de 35 miljoenste OV-fietsrit maakte.

Sinds 2008 verhuurt NS de OV-fiets. Op dat moment waren er 50.000 abonnementhouders, die samen goed waren voor zo'n  450.000 ritten. In 15 jaar tijd is het aantal gebruikers gegroeid naar ruim 900.000 en maken reizigers samen ruim 5 miljoen fietsritten per jaar. ‘’Forenzen op weg naar een afspraak, studenten naar school of toeristen die een stad verkennen: iedereen weet de OV-fiets goed te vinden. Niet voor niets is de OV-fiets het meest gebruikte deelvervoer binnen NS.’’, vertelt Marise Bezema, verantwoordelijk voor de OV-fiets en OV-ebike. 

Fiets en trein 
Gemiddeld komt bijna 40 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station. Na de treinreis nemen veel reizigers een OV-fiets om het laatste stukje tot hun bestemming af te leggen. NS biedt op dit moment 22.000 fietsen aan op bijna 300 locaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen. Meer dan 3500 OV-fietsen zijn inmiddels uitgerust met het nieuwe slot, dat je kunt openen met je OV-chipkaart. Stap voor stap krijgen steeds meer OV-fietsen het nieuwe slot. Ook startte NS onlangs een proef met de OV-ebike op station Driebergen-Zeist. Sinds vorige week kunnen reizigers deze fiets ook beproeven op station Arnhem. Vanaf vandaag staan de OV-ebikes ook in Groningen. De proef met de OV-ebike duurt een jaar.  

Deur- tot- deur  
Een reis begint meestal fietsend, soms lopend, met de auto of met ander OV. Ook is de bestemming zelden het station zelf. NS wil reizigers helpen met een zo makkelijk mogelijke reis van deur tot deur en kijkt daarom verder dan de trein. Via de NS-app kunnen reizigers eenvoudig hun hele reis plannen.  De OV-fiets is de bekendste deelmodaliteit van NS, maar NS biedt via de app ook andere deelmobiliteiten aan, zoals de Greenwheels deelauto's  en de scooters van Check.