Utrecht,
31
januari
2022
|
16:43
Europe/Brussels

Nieuwe kunstexpositie wachtruimte station Amsterdam RAI

Samenvatting

Reizigers die de komende maanden op station Amsterdam RAI de trein in- of uitstappen kunnen van een nieuwe expositie genieten. Sinds afgelopen week siert een zogenaamde ‘kinetische installatie’ van de Amsterdamse kunstenaar Wim Vonk onder de noemer Platform 05 de leegstaande wachtruimte op station Amsterdam RAI. Deze tekenaar bouwt ook sculpturen: ruimtelijke collages van curiosa, gevonden en soms ook bewerkte spullen met een bepaald karakter. Dat kan van alles zijn: oude meubels, kasten en kastjes, vintage keuken- of stereoapparatuur, lampen en Afrikaanse maskers, maar ook kleine dingen zoals knopen, bierblik-lipjes, kinderspeelgoed, sieraden en nog veel meer. Al die onderdelen hangen of staan ogenschijnlijk willekeurig naast of op elkaar, maar bij nader inzien blijkt alles fijnzinnig gecomponeerd. Centraal in het werk hangen twee zogenaamde 'tekenmachines': draaiende sculpturen met daaraan pastels en krijtjes die eindeloos cirkels op de vloer tekenen. Het werk van Wim Vonk is te zien tot en met juni 2022.

Stationsmanager Joeri Kaan is blij met het station als kunstpodium: “Het blijft reizigers verrassen en creëert  een aantrekkelijker station. Iedere keer als je langs de wachtruimte op het perron loopt, valt je weer wat nieuws op aan deze expositie”.  

Vorig voorjaar is NS op station Amsterdam RAI en Haarlem gestart met kunstexposities in leegstaande ruimtes  onder de titel Platform.  Na installaties van Herman Lamers (Amsterdam RAI), Dan Geesin (Haarlem), Fransje Killaars (Utrecht Centraal) en Peter Vink (Utrecht Centraal) is dit de vijfde kunsttoepassing die wordt gerealiseerd in tijdelijk leegstaande ruimtes.

Platform en Polderlicht
NS biedt een podium aan kunstenaars in stationsruimten die – tijdelijk - niet worden gebruikt. Onder de noemer Platform (in de betekenis van zowel perron als podium) creëren kunstenaars verrassende scènes waarbij ruimtelijke installaties en sculpturen een onverwacht en wisselend perspectief bieden aan de reiziger. De exposities duren circa een halfjaar, afhankelijk van de beschikbaarheid van de ruimtes. Platform is een initiatief van de kunstcommissie voor stations en wordt gerealiseerd in opdracht van NS door Polderlicht.