Eindhoven,
17
oktober
2019
|
11:55
Europe/Brussels

Update met video-item: NS laat reis van de toekomst zien op Dutch Design Week

Nieuwe duurzame manieren om te reizen van en naar het station

NS neemt bezoekers van de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven mee in de reis van de toekomst. Van 19 tot en met 27 oktober was NS op meerdere plekken aanwezig op het DDW-terrein bij NS Station Strijp-S. Onder meer in de Mobiliteits Ambassade en op het Gloeilampplantsoen waar iedereen nieuwe vormen van vervoer na de treinreis kon ervaren. In de NS-Weekly die wekelijks op Youtube verschijnt met nieuws over NS is een item gewijd aan NS op de Dutch Design Week.

Hoe houden we Nederland leefbaar en welke rol speelt mobiliteit daarin? Dat zijn de vragen die centraal staan voor NS. Daarom wordt gekeken hoe een reis van deur tot deur in 2040 eruit zou kunnen zien en gaan we het gesprek aan met bezoekers van DDW.

Mobiliteits Ambassade

NS is samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG en Rijkswaterstaat partner van de Mobiliteits Ambassade. Daarin kun je de negen fases in de reis van de toekomst beleven. Via een interactieve maquette is te zien hoe een reis van deur tot deur in 2040 mogelijk zal gaan. Zo kun je met een VR-bril zien hoe een stationsomgeving er in de toekomst uit zou kunnen gaan zien. De kans is groot dat de omgeving van het station radicaal gaat veranderen door de nieuwe vormen van vervoer van en naar het station.

Tijdens de hele week waren er workshops, seminars en debatten te volgen over de mogelijkheden die er voor de toekomst liggen.

NS Mobility Experience

Op het nieuwe Gloeilampplantsoen waren diverse vormen van vervoer te vinden die aansluiten op de treinreis. Op een special parcours kan iedereen zelf de voor- en nadelen van nieuwe vormen van vervoer ervaren. En meepraten over welke rol is weggelegd voor deze vormen van vervoer in de toekomst.

De NS heeft een voorkeur voor vervoer dat elektrisch is en gedeeld kan worden. Zo kan de omgeving van een station veel efficiënter benut. Zo is de Monowheel te testen. Een lichtgewicht unicycle die milieuvriendelijk, snel oplaadbaar en handzaam is. Maar er zijn ook elektrische skateboards en stepjes uit te proberen. Deze vervoermiddelen zijn nu nog toegelaten op de openbare weg.

Ambassade van Sustainable Design

Met het thema ‘If not now, then when’ benadrukt deze ambassade de urgentie van de gewenste transitie naar duurzaamheid, een meer circulaire economie en manier van leven. In de tentoonstelling wordt duidelijk dat dit alleen kan slagen door een transparante en open samenwerking. NS toont haar visie op duurzaam reizen en laat haar samenwerking zien met diverse circulaire ondernemers.

NS Huiskamer

Op het Gloeilampplantsoen was ook de NS Huiskamer te vinden. Een plek om even uit te rusten met een kop koffie, maar ook een plek om vragen te stellen over NS. Je wordt omringd door een volledig circulaire inrichting.

Vorig jaar

Tijdens de Dutch Design Week van 2018 liet NS een visie zien voor het treininterieur van de toekomst De feedback die we toen hebben gekregen hebben we verwerkt en toegepast in een update op deze visie. Dit jaar was in het Veemgebouw te zien hoe deze nieuwe visie eruit ziet. Met de nieuwste VR technieken loop je door de trein van de toekomst heen. Daarnaast zijn er twee prototypes van nieuw treininterieur te zien en te ervaren.

NS Lab App

Via de NS Lab app is vanaf nu het programma en de plattegrond van DDW beschikbaar. In de Lab App test NS samen met de reizigers de reis van de toekomst. De app begeleidt reizigers bij de treinreis met reisinformatie op het juiste moment en ook met entertainment.

NS Station Eindhoven

Op NS Station Eindhoven begint DDW al met informatieborden. Op 19 en 20 oktober is er geen treinverkeer mogelijk naar Strijp-S wegens werkzaamheden van ProRail. NS raadt aan altijd de reisplanner op NS.nl en via de app te checken voor vertrek.