Utrecht,
30
augustus
2021
|
09:00
Europe/Brussels

NS maakt zich op voor drukke maand september

NS maakt zich op voor het nieuwe forensenseizoen. September is traditioneel de drukste maand van het jaar op het spoor. Door het einde van de vakantie beginnen veel mensen weer met werken en reizen studenten weer naar school. Vanaf maandag 30 augustus 2021 is er ook meer les op MBO, HBO en universiteit mogelijk.

Daarom rijdt NS vanaf maandag ook weer alle forensentreinen: extra treinen die voor corona werden ingezet om piekdrukte in de spits op te vangen. Vanaf deze zomer reed NS al de volledige dienstregeling. Eind augustus zaten er - vergeleken met dezelfde periode in 2019 - door de week ruim 60 procent van de reizigers in de trein en in het weekend bijna 80 procent. Hoeveel reizigers er in september zullen zijn, is onzeker.

De komende weken gaat onze samenleving steeds meer open en we kunnen ons vrijer bewegen. Bij NS zien we dan ook dat reizigers gestaag de trein weer weten te vinden. Tegelijkertijd blijft de komende periode onzeker. We zijn nieuwsgierig hoe en hoe vaak mensen weer naar kantoor of school gaan. Deels is dat koffiedik kijken, maar onze collega’s bereiden zich er natuurlijk wel goed op voor. We verheugen ons om steeds meer reizigers in de trein te verwelkomen.
Marjan Rintel, president-directeur van NS

Nieuwe dienstregeling vanaf december
Ondertussen gaat NS ook door met verdere verbeteringen voor de reiziger. In december start de nieuwe dienstregeling met daarin een aantal grote wijzigingen. Zo zullen we op twee nieuwe trajecten tienminutentreinen rijden: tussen station Schiphol en Rotterdam Centraal en tussen Schiphol en Arnhem Centraal. Voor reizigers betekent dat minder lang wachten en vaker een zitplaats. Daarnaast wordt er volop getest met de nieuwe ICNG en komen er steeds meer compleet vernieuwde dubbeldekkers (VIRM) terug op het spoor.

Uitzonderlijke dienstregeling voor Formule 1-weekend
Van 3 tot en met 5 september vindt de eerste F1 Dutch Grand Prix (DGP) na 36 jaar plaats op het circuit van Zandvoort. Gedurende deze dagen zullen er veel racefans naar Zandvoort reizen, waarvan een aanzienlijk deel per trein. Daarom rijdt NS tijdens dit lange weekend iedere dag vanaf circa 7.30 uur - 22.00 uur ongeveer iedere vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee. Zo kunnen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races brengen en weer terug. Dit is een enorme operatie en de enige manier om zoveel racefans in een korte tijd en op een duurzame manier naar de Formule 1 races te brengen. Het circuit ligt namelijk op loopafstand van het station. Om alles in goede banen te leiden, zijn er per racedag circa 300 extra collega's aan het werk om reizigers te helpen.