Utrecht,
13
maart
2020
|
10:00
Europe/Brussels

NS neemt maatregelen tegen verspreiding coronavirus

Samenvatting

De serviceverlening in onze treinen en op onze stations wordt anders dan u van NS gewend bent. Op 12 maart hebben de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing en het RIVM extra maatregelen bekend gemaakt om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Wij volgen de aanwijzingen van de Ministeriele Commissie en het RIVM. Daarnaast merkt NS dat mede door de genomen maatregelen er minder medewerkers inzetbaar zijn en minder reizigers aanwezig zijn op het station en in het OV. Wij nemen daarom samen met de OV bedrijven en ProRail een aantal maatregelen die tot en met 31 maart 2020 gelden.

 

Deze maatregelen zijn nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan en om onze collega’s gezond en fit te houden om de dienstverlening zo optimaal mogelijk te blijven doen binnen de genomen maatregelen.

Op een beperkt aantal trajecten rijden extra spitstreinen niet
Vanaf vandaag, vrijdag 13 maart, rijden op een beperkt aantal trajecten geen extra spitstreinen. Dit betekent dat overal de reguliere treindienst gewoon doorgaat. Net als in heel Nederland hebben wij ook te maken met minder collega's die aan het werk kunnen. We willen hen in kunnen zetten daar waar ze het hardst nodig zijn, op de reguliere treindiensten om Nederland zo goed mogelijk in beweging te houden. De afgelopen week hebben we al veel minder reizigers gezien in de trein. Vooral in de provincie Noord-Brabant zijn de reizigersaantallen fors gedaald. Daarnaast is de verwachting dat het aantal reizigers nog verder zal afnemen door de maatregel van de overheid om zoveel als mogelijk thuis te werken en het besluit van Hogescholen en Universiteiten om hoorcolleges online te doen. Voor actuele reisinformatie en reisadviezen kunnen reizigers terecht op de Reisplanner op www.ns.nl of in de NS-app.

Van dag tot dag bekijken we wat de ontwikkelingen rond het coronavirus zijn en wat de effecten daarvan zijn op onze dienstregeling en medewerkers. Op basis daarvan kijken we of er nog aanvullende maatregelen voor de dienstregeling moeten worden genomen.

Op deze trajecten rijden de extra spitstreinen niet:

 • Tussen Den Helder en Alkmaar vervallen de intercity’s van/naar Eindhoven en verder
 • Tussen Amersfoort en Deventer vervallen de extra spitsintercity’s
 • De rechtstreekse treinen tussen Dordrecht en Eindhoven rijden niet
 • Tussen Haarlem en Alkmaar rijden de extra spitsintercity’s niet
 • Tussen Den Bosch en Oss rijden de extra spitssprinters niet
 • Tussen Amsterdam en Enkhuizen rijden de extra spitsintercity’s in de spits niet
 • Tussen Groningen en Assen rijden de extra spitssprinters niet
 • Tussen Utrecht Centraal en Houten Castellum rijden de extra spitssprinters niet
 • Tussen Breukelen en Veenendaal Centrum rijden de extra spitssprinters niet
 • De museumtrein van en naar Utrecht Maliebaan rijdt niet (Spoorwegmuseum is gesloten)
 • Tussen Harderwijk en Amersfoort rijden de extra spitssprinters niet

Contact beperken
Om medewerkers gezond en fit te houden en verspreiding van het virus tegen te gaan, beperken we het contact tussen medewerkers en reizigers. Daarom lopen conducteurs geen controle- en servicerondes in de trein. Het uitgangspunt is dat op elke trein een conducteur aanwezig is. Reizigers blijven verantwoordelijk voor een geldig vervoerbewijs. Zij kunnen gecontroleerd worden. Ruim 90 procent van de reizigers passeert tijdens hun reis een poortje.

Stations
Vanaf zaterdag 14 maart 2020 is er per station, waar mogelijk, tenminste één winkel en één Tickets & Service-balie of OV Servicewinkel open voor onze reizigers. Zo bieden we onze reiziger waar dat kan nog informatie, hulp, een warme drank en iets te eten. De fietsenstallingen bij stations blijven open.

Evenementen en treinacties, waaronder Boekenweekgeschenk actie, uitgesteld
Verder vragen wij alle collega’s om waar dat kan thuis te werken, organiseren we zelf geen grote bijeenkomsten en evenementen meer en laten we reclame en PR activiteiten vervallen. Zo wordt de actie gratis reizen met het Boekenweekgeschenk uitgesteld.

Tot slot blijven we op stations aan reizigers vragen om te pinnen bij betalingen. Natuurlijk kan de reiziger, indien het niet anders kan, met contant geld betalen.

We vragen onze reizigers om hun medewerking en begrip voor onze maatregelen.