Utrecht,
31
oktober
2018
|
11:25
Europe/Brussels

NS opent eerste watertappunt op station Alkmaar

Vandaag is het eerste NS watertappunt feestelijk geopend op station Alkmaar. Dagelijks maken gemiddeld ruim 20.000 treinreizigers gebruik van dit station en vanaf nu kunnen zij op elk moment van de dag gratis drinkwater halen. Om de opening te vieren, tapten directeuren van NS en drinkwaterbedrijf PWN water voor wethouder Marcel van Zon van Gemeente Alkmaar en de eerste reizigers.

NS heeft de ambitie om voor het eind van 2019 op 200 stations in Nederland watertaps aan te leggen. Hiermee komt straks 90% van alle treinreizigers in Nederland op zijn of haar reis langs een watertappunt. NS investeert ruim 3 miljoen euro om de watertappunten te realiseren en de komende 10 jaar te laten onderhouden. In Noord-Holland werkt NS hiervoor samen met drinkwaterbedrijf PWN. Na Alkmaar is Heerhugowaard het eerstvolgende station. Tijdens de vorstperiode worden de watertaps verwijderd. Deze spoorkaart toont bij welke stations voor eind 2019 tenminste een watertappunt moet staan.

NS ziet het aanbieden van drinkwater als extra service en wil de toegang tot water zo makkelijk mogelijk maken voor alle OV-reizigers. Irma Winkenius, Regiodirecteur NS: “De opening bij station Alkmaar is de eerste stap naar gratis drinkwater op al onze stations, voor iedereen. We hopen dat gemeenten en drinkwaterbedrijven ons helpen om dit in heel Nederland mogelijk te maken. Met het watertappunt komt NS tegemoet aan de groeiende vraag van reizigers naar gratis kraanwater om eigen flesjes te vullen. Het drinken van kraanwater is gezond en milieuvriendelijk. Treinen rijden al een aantal jaar volledig op windenergie. Met de watertappunten hopen we het afval van plastic flessen te verminderen en maken we treinreizen nog duurzamer.”

Sinds 10 oktober is het mogelijk om bij meer dan 200 winkels op het station korting te krijgen op een warme drank door een eigen beker mee te nemen. Dat moet ook leiden tot minder wegwerpbekers. Lees hier meer over deze actie.

Meer informatie op www.ns.nl/brengjewaterfles. Op reis met een herbruikbare waterfles? Laat het weten via #brengjewaterfles.