Utrecht,
15
februari
2017
|
08:00
Europe/Brussels

Reizigers beoordelen nieuwe NS Intercity in 3D

In 2021 gaan de eerste nieuwe, snelle Intercity’s rijden. Na het sluiten van het contract afgelopen zomer zijn Alstom en NS direct verder gaan werken aan het design van deze trein. Dit is inmiddels zo ver gevorderd dat het resultaat op hoofdlijnen beoordeeld kan worden. Hierbij betrekken wij natuurlijk onze reizigers via het Trein Test Team; een mix van 25 reizigers die de dagelijkse 1,2 miljoen reizigers van NS vertegenwoordigen.

In de 3D-studio van treinfabrikant Alstom kreeg het Trein Test Team een virtuele rondleiding door de trein. Ook zijn NS en het team met elkaar in gesprek gegaan over de indeling van de trein (de zogenaamde zonering) en de toegepaste kunst. Maarten Bakker, programmamanager Intercity Nieuwe Generatie: “Het is mooi om te zien hoe betrokken het Trein Test Team mee kijkt en mee denkt in deze designfase. De eerste reacties zijn gelukkig zeer enthousiast, dat betekent dat we op de ingeslagen weg verder kunnen. Aan ons nu de taak om het design van de trein verder af te ronden. Ik zie er naar uit om deze zomer het definitieve ontwerp te presenteren aan het grote publiek”.

Stoelkeuze

De eerste klus voor het Trein Test Team was op 1 november 2016: de beoordeling van stoelen van vier verschillende leveranciers voor de nieuwe Intercity. Het team gaf hun mening over het zitcomfort en accessoires zoals het klaptafteltje, stopcontacten en USB-aansluitingen. Het onderhoud van de stoelen heeft NS goed laten testen: zit de stoel goed in elkaar, is deze makkelijk te onderhouden en te reinigen en is de stoel bestand tegen beschadigingen. De winnende stoel is nu bekend: deze stoel kreeg de voorkeur van zowel het Trein Test Team als van de experts van NS. Deze stoel (zie foto) wordt nu op basis van de input van de testers geperfectioneerd en is straks onderdeel van de ‘mockup’, een 1-op-1 schaalmodel waarin opnieuw een beoordeling van het totale design plaatsvindt.