Utrecht,
22
mei
2019
|
17:50
Europe/Brussels

Spoorwensdagen 2019: van wens naar werkelijkheid

Update 22 mei: dromen van spooravonturen

Ik ben  vandaaag de hoofdconducteur in deze trein”, zegt de 9-jarige Thomas terwijl hij de vervoersbewijzen van reizigers controleert. Tijdens de twaalfde editie van de Spoorwensdagen ging de wens van Thomas in vervulling. Zijn droom was om te werken als hoofdconducteur op de Sprinter Nieuwe Generatie en plaats te nemen achter de informatiebalie op station Utrecht Centraal. Ook de wens van Stijn (9 jaar) ging vandaag in vervulling. Net als Thomas ging hij als hoofdconducteur aan de slag. Het hoogtepunt van de dag volgens Stijn: “Blazen op de conducteursfluit.” Met behulp van 150 vrijwilligers van NS en ProRail zijn er 75 wensen van jong en oud uitgekomen. Inmiddels zijn alle deelnemers weer terug naar huis en dromen hopelijk nog lang na van hun spooravonturen.

download
SPOORWENSDAGEN 2019 DEF

Update 21 mei: eerste dag van de Spoorwensdagen

De eerste dag van de twaalfde editie van de Spoorwensdagen zit er alweer op. Het was een fantastische dag onder andere voor de jongste deelnemer Freek (6 jaar) uit Haarlem. Zijn wens, een bezoek aan de werkplaats in Haarlem, ging in vervulling. Freek kwam ogen en oren te kort. Tijdens een uitgebreide rondleiding kreeg hij allemaal informatie over het moderniseren en restaureren van treinen. Ook de vader van Freek genoot met volle teugen: "Ik vind het heel mooi om mijn zoon zo te zien genieten. Dit is heel bijzonder. Zeker voor Freek, maar ook voor mij." Op de vraag welk rapportcijfer Freek de dag geeft, zegt hij met een stralend gezicht: "Niet een 10, maar een 12."

De Spoorwensdagen 2019 zijn van start gegaan. Dinsdag 21 mei en woensdag 22 mei zetten 150 vrijwilligers van NS en ProRail zich in om 75 spoorwensen van jong en oud te vervullen. De jongste deelnemer is 6 jaar, de oudste 87 jaar. NS en ProRail organiseren de Spoorwensdagen jaarlijks sinds 2008.

Vanochtend om 9.00 uur stond Freek (6 jaar) uit Haarlem vol verwachting bij de Kiosk op station Amersfoort. Freek straalt en vertelt: "Ik heb er super veel zin in en hoop zo dat mijn wens uitkomt."

De wens van Freek is om de werkplaats in Haarlem te bezoeken waar NS haar treinen in een nieuw jasje steekt. Zijn vader diende de wens in en licht toe: "Met zijn kids vrij abonnement treinen we door het hele land. Even van Haarlem naar Zwolle en dan via Lelystad weer terug. Freek kent alle type treinen. We rijden in Haarlem vaak langs de werkplaats van NS en dan vraagt hij zich af hoe het er daar binnen aan toe gaat. Zijn grote wens is om een kijkje te mogen nemen in deze werkplaats. Normaal gesproken is dat niet zomaar mogelijk."

Om 9.44 uur stapt Freek aan boord van de Kameel, het voormalige directierijtuig van NS. Op naar station Amsterdam Centraal! In de trein ontmoet hij Thijs (8 jaar) uit Huizen. Vlak voordat de trein wegrijdt klinkt de toeter van de Kameel: "Ik mocht toeteren van de machinist", vertelt Thijs met lichtjes in zijn ogen. Als de trein vertrekt zitten de twee jongens gebroederlijk naast elkaar in de salon van de Kameel. Bijna met hun neus tegen het glas. "Wauw, we zitten helemaal voorin", roept Freek enthousiast.

Freek weet het nog niet, maar het hoogtepunt van zijn dag is vanmiddag om 13.00 uur. Dan krijgt Freek namelijk een rondleiding in Haarlem.

Morgen gaan onder andere de wensen van Thomas (9 jaar) uit Maarssen en Stijn (9 jaar) uit Tilburg in vervulling.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.