Utrecht,
25
augustus
2023
|
14:42
Europe/Brussels

Start F1: NS rijdt elke 5 minuten trein naar Zandvoort

Iedere dag assisteren 300 extra collega's racefans op weg naar circuit

Samenvatting

Update zondag 27 augustus 14.00 uur 

Meer dan 50.000 racefans zijn vandaag met de trein naar de Dutch Grand Prix gereisd. Record! In de geschiedenis van het evenement zijn nog nooit zo veel mensen op één dag met de trein naar Zandvoort gekomen. Bovenal is de sfeer nog altijd net zo goed als die het hele weekend al is geweest. Nu maar aftellen tot de race!


Update zondag 27 augustus 09.30 uur

Raceday! Op dit moment zijn alweer zo'n 10.000 racefans met de trein op station Zandvoort aangekomen. Het begint druk te worden in de trein en de sfeer op de stations is goed. Om de vijf minuten rijdt een trein van station Amsterdam Centraal naar Zandvoort. Reizigers hebben duidelijk zin in de race en van wedstrijdspanning lijkt onder hen weinig sprake. 

Gisteravond zijn fans die met de trein naar huis reisden goed thuisgekomen. Ook toen bleef de sfeer uitgesproken goed. 

download
F1 timelapse zaterdag Station Zandvoort

Update zaterdag 26 augustus 19.00 uur

De terugreis van reizigers vanaf Zandvoort gaat goed en is in volle gang. Meer dan 15.000 racefans zijn inmiddels met de trein richting Amsterdam vertrokken. De komende uren komen daar net als vrijdagavond nog vele reizigers bij. De sfeer is goed, dat merken de winkelmedewerkers van de Kiosk op het perron van Zandvoort ook!

“Het valt niet aan te slepen, vooral saucijzenbroodjes en kaasbroodjes gaan heel hard. De fans die hier in de winkel komen zijn enthousiast, dat zorgt voor een leuke sfeer" aldus Anja van de Kiosk.

Update zaterdag 26 augustus 13.30 uur

Ruim 44.000 racefans zijn al aangekomen op station Zandvoort. Het is gezellig druk in de trein en op het station. Bij aankomst op station Zandvoort kregen de racefans een warm welkom van enthousiaste NS-collega's die hen de weg wezen naar het circuit waar om 15.00 uur de kwalificatie begint.

“Het loopt gesmeerd. De sfeer is heel goed er wordt veel gezongen onderweg in de trein. Erg gezellig, ook met alle collega’s die aan het werk zijn vandaag” zegt machinist Rob.

Update zaterdag 26 augustus 09.30 uur 

De eerste racefans kwamen vanmorgen vanaf 7.15 uur aan op Amsterdam Centraal om de trein naar Zandvoort te pakken voor de kwalificatie. Sinds 08.00 uur rijden er weer iedere 5 minuten treinen op maximale lengte, voorzien van brede deuren zodat reizigers snel kunnen in- en uitstappen.

“De sfeer zit er weer goed in, ondanks enkele regenbuien die overgaan. Dat mag de pret niet drukken, het is gezellig op het station” aldus stationsmanager Wendy. Reizigers die op pad gaan moeten ook vandaag rekening houden met drukte in de treinen en op de stations. 

download
F1 compilatie vrijdag extern met voxpop

Update vrijdag 25 augustus 20.15 uur 

Na de tweede vrije training van de Formule 1 is de stroom bezoekers die onderweg zijn naar huis al snel op gang gekomen. Zo'n 10.000 fans per uur worden terug naar Haarlem en Amsterdam gebracht. Inmiddels is de grootste stroom bezoekers geweest. Ruim 35.000 reizigers hebben Zandvoort per trein verlaten. Naar verwachting loopt dit aantal vanavond op tot 40.000 reizigers.

“Het is echt een geoliede machine en hartstikke leuk en gezellig”, zegt crowdmanager Ward van Gils. “Eigenlijk als vanouds.” Ook morgen rijden we vanaf 08.00 uur weer 12 treinen per uur om de tienduizenden fans naar Zandvoort te brengen.  

Update vrijdag 25 augustus 13.30 uur 

De meeste racefans die met de trein naar Zandvoort zijn gekomen, zijn ondertussen op het circuit om de vrije trainingen mee te maken. De stroom kwam vanmorgen al vroeg op gang en de stemming was heel feestelijk. Vanaf 8.00 uur rijden wij 12 treinen per uur om tienduizenden fans snel en veilig naar Zandvoort te brengen.

De racefans kregen een warm welkom op het station van enthousiaste NS-collega's die hen de weg wezen naar het circuit. Veel fans zijn op de foto gegaan met Stig als een leuke herinnering aan deze eerste racedag.

“Dit is eerste keer dat ik werk tijdens de Grand Prix op Zandvoort. Ik vind het geweldig. Het is gezellig druk. Het loopt lekker door en iedereen heeft er zin in!” aldus Meriam, coordinator namens NS op Zandvoort.

Update vrijdag 25 augustus 9.30 uur

Het Formule1-weekend is begonnen. NS rijdt het hele weekend een uitzonderlijke dienstregeling met 12 treinen per uur/per richting tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort. Dit betekent iedere 5 minuten een trein. Zo kunnen we 10.000 reizigers per uur naar de F1 brengen. Ruim 300 extra collega's per dag helpen alle racefans dit weekend op weg naar het circuit en 's avonds weer naar huis.

Sinds gisteren zijn de stations langs het traject voorzien van looproutes in Formule 1-stijl en zijn de Sprinters, die het hele weekend op maximale lengte heen en weer rijden, richting Amsterdam en Zandvoort gebracht. 

Rond 7.00 uur vanmorgen arriveerden de eerste enthousiaste racefans op Amsterdam Centraal. Sinds 8.00 uur komt de stroom met reizigers goed op gang en rijden alle 12 treinen per uur. De sfeer is feestelijk.

Op station Amsterdam Centraal geven extra collega's racefans gedoseerd toegang tot het perron, zodat de treinen veilig en snel kunnen vertrekken. Er wordt ruimte vrijgehouden voor fans die op de tussengelegen stations instappen. Zo brengen we iedereen snel en veilig naar Zandvoort.

Reisadvies Amsterdam - Zandvoort 
Reizigers moeten rekening houden met grote drukte in de treinen en op de stations. Om lange rijen bij de kaartautomaten te beperken, raden we reizigers aan vooraf online het NS Dutch Grand Prix (DGP) Retour aan te schaffen of om vooraf hun saldo op te laden.  Ook kunnen reizigers in- en uitchecken met hun bankpas. 

Vanwege de grote drukte kunnen reizigers tijdens het Formule 1-weekend tot 14.00 uur geen fietsen meenemen in de treinen richting Amsterdam. Tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit voor de gehele dag. Alle informatie en adviezen staan op een speciale webpagina