Eindhoven,
14
januari
2020
|
15:57
Europe/Brussels

Station Eindhoven is nu echt 'Centraal'

Op het monumentale station van Eindhoven zijn de letters 'Eindhoven Centraal' geplaatst. Met een druk op de knop hebben burgemeester Jorritsma, NS-regiodirecteur Magdalena Piotrowska en ProRail-regiodirecteur Wendy de Wild de verlichting van de letters aangezet en daarmee de naamsverandering officieel gemaakt. Acht stations in Nederland dragen nu het predicaat ‘Centraal’.

"Het station van Eindhoven is een station met allure. Want het is het grootste station van Brabant met dagelijks ruim 65-duizend in- en uitstappers. Daarnaast is het station het eindpunt van de tienminutentrein tussen Amsterdam en Eindhoven, die nu ruim twee jaar rijdt. Deze snelle verbinding heeft ervoor gezorgd dat het aantal reizigers in de intercity's tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven met 15 procent is gegroeid. Eindhoven is dus een symbool van de moderne tijd. Met nu een nieuwe fase in de rijke historie: Eindhoven Centraal.”

Wendy de Wild van ProRail over de nieuwe benaming: "Samen met NS en de gemeente Eindhoven is het rijksmonument station Eindhoven de afgelopen jaren op ingenieuze wijze vernieuwd met behoud van de oorspronkelijke uitstraling. Eindhoven heeft nu een volwaardig en comfortabel station met alle voorzieningen. De toevoeging Centraal doet recht aan het belang van dit station als internationaal spoorknooppunt in het zuiden van het land. Naar de toekomst toe hebben we met onze partners de ambitie om de verdere groei van het aantal reizigers te faciliteren."

Groei van de stad

De opwaardering tot ‘Eindhoven Centraal’ staat volgens burgemeester Jorritsma van Eindhoven symbool voor de groei van de stad. "Het gebied rondom het station staat voor een enorme transformatie. In 25 jaar tijd wordt dit huidige kantorengebied omgevormd tot een aantrekkelijk en klimaatbestendig woon-, werk- en verblijfgebied voor 20.000 inwoners. Dat doet de gemeente samen met de provincie Noord Brabant en het Rijk. Dit nieuwe deel van de stad wordt de poort naar de Brainport regio en het NS-station speelt hierin een cruciale rol. Als OV-knooppunt is het de ambitie om de Randstad met Düsseldorf te verbinden en vanuit hier worden de verschillende High Tech campussen met elkaar verbonden. Over een paar jaar komen er twee fietsenstallingen voor meer dan 10.000 fietsen.”

 

Officieel ging de nieuwe benaming in bij de nieuwe dienstregeling, op zondag 15 december 2019. Toen werden de blauwe borden op de perrons vervangen met ‘Eindhoven Centraal’. Bij de officiële ingebruikname van de nieuwe stationsnaam zijn drie van de oude borden als geschenk weggegeven aan drie Eindhovenaren. Zij deelden op Facebook hun motivatie waarom ze een bord wilden hebben, in totaal deden meer dan 1600 mensen mee aan de facebookwedstrijd.