Utrecht,
04
maart
2024
|
09:42
Europe/Brussels

Station Rotterdam Centraal viert 10e verjaardag

Het vernieuwde Rotterdam Centraal bestaat op woensdag 13 maart 10 jaar. En dat wordt uitgebreid gevierd in het station. Zo wordt het station feestelijk aangekleed en is er onder andere vanaf 9 maart een portretserie te zien van ondernemers op het station, medewerkers van NS en reizigers die een band hebben met Rotterdam Centraal in een speciale pop-up winkel tussen spoor 2 en 3 naast de HEMA. De expositie is van maandag tot en met vrijdag geopend van 11.30-17.30 uur. Daarnaast zijn er diverse verrassingsoptredens in de stationshal. Op de verjaardag zelf, op woensdag 13 maart, worden er onder andere gebakjes van Fröbel uitgedeeld door medewerkers van NS, ProRail, RET en de gemeente Rotterdam aan reizigers en bezoekers. Daarnaast kunnen kinderen op deze dag tussen 12.00-16.00 uur hun eigen ‘10 jaar Centraal Station’ poster ontwerpen in de pop-up winkel en meenemen naar huis.

Unieke oude elementen 
Rotterdam Centraal werd ontworpen door architect Van Ravesteyn en werd in 1957 geopend. Er zijn stukjes van dit oude stationsgebouw te vinden in het huidige station. Zo zijn twee beelden ook wel ‘de speculaasjes’ genoemd, die vroeger op de vleugels van de stations stonden nu te vinden boven de tunnels. Op de voorgevel pronken ook de originele klok en de letters ‘Centraal Station’. Rotterdam is het enige station in Nederland waar ‘Centraal Station’ letterlijk op het gebouw staat. De letters moesten bij de bouw opnieuw gemaakt worden, omdat ze vermoedelijk zijn gestolen uit de opslag tijdens de bouw van het nieuwe station. Op 13 maart 2014 is het vernieuwde station heropend door Koning Willem-Alexander.

Bijzondere plek
Iedere dag maken zo'n 100.000 treinreizigers gebruik van het station. Ruim 84.000 reizigers stappen in, uit of over in één van de 650 treinen die elke werkdag stoppen op Rotterdam Centraal. Op het station kunnen reizigers iedere dag bij zo'n 25 winkels terecht voor onder andere een kop koffie of een broodje. Daarnaast werken er in verschillende diensten zo'n 2000 medewerkers op het station. Van conducteurs, machinisten, schoonmakers, beveiligers tot winkelmedewerkers.

Giena Bartelts werkte van 1981-1992 als informatrice bij het reis- en inlichtingenbureau van NS in de stationshal van station Rotterdam Centraal. “Vroeger waren er amper winkels op het station. Dat is nu wel anders. Ik ben fan van het vernieuwde station. De sfeer vind ik heel warm en prettig. Het is niet groot, maar groot genoeg. Een plek waar je je welkom voelt. Het schuine dak vind ik het mooiste, maar ook het hout een de binnenkant op het plafond is prachtig. Daarnaast zijn er mooie steensoorten gebruikt, waar je ook minder snel vuil op ziet. Dat is wel zo handig in een station waar dagelijks zoveel mensen gebruik van maken.“

Mart Volders werkte van 1993-1997 als stationsmanager (toen nog ‘businessmanager’) van Rotterdam Centraal. Hij moest ervoor zorgen dat het station schoner, veiliger en beter geëxploiteerd werd. “Toen ik begon was de reizigerstunnel van de stationshal naar de perrons enorm druk en te smal voor het grote aantal reizigers.  Het station was gedateerd en had verzakte perrons. Naast het station was een opvangcentrum voor drugsverslaafden met de bijnaam: Perron 0. Aan de westkant in het station een politiepost. Aan de oostkant in het station een post van Spoorwegpolitie. Een station dat niet als veilig ervaren werd. De sfeer onder de medewerkers op het station was prettig en ontspannen. Er werkten goed gebekte medewerkers met een stevige mening”. 

Rotterdam Centraal als beste gewaardeerd
Van alle grote stations in Nederland wordt Rotterdam Centraal als beste gewaardeerd, dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2023, een onderzoek door Ipsos I&O in opdracht van NS en ProRail onder 83.162 reizigers.