Roermond,
07
september
2022
|
16:44
Europe/Brussels

Verdwenen historische kenmerken station Roermond langzaam zichtbaar

Samenvatting

De verbouwing van station Roermond vordert gestaag. De ruimte waar de nieuwe StationsHuiskamer in moet komen, is bijna klaar. Waar vroeger een wachtruimte en een restauratie zaten, zijn nog prachtige tekenen van weleer te zien, zoals de grote deuren en ramen. Die zijn in volle glorie hersteld. En buiten wordt al volop geschilderd. Het station krijgt de originele kleur weer terug. De verbouwing begon in februari. Tijdens de werkzaamheden blijft het station gewoon open.

De StationsHuiskamer wordt binnenkort ingericht en is zo ontworpen dat het helemaal past in het historische station. “De mooie grote deuren en ramen geven je echt weer het historische gevoel”, aldus stationsontwikkelaar René Zirkzee. “De vroegere wachtruimte en restauratie zijn jaren niet toegankelijk geweest, maar heeft prachtige identieke zuilen en kozijnen. Die zijn in ere hersteld. Ook de ornamenten aan het plafond zijn weer zichtbaar. Die krijgen nog hun originele groenblauwe kleur."

De StationsHuiskamer is een plek waar reizigers prettig kunnen wachten met zicht op actuele reisinformatie. Er zijn warme dranken te koop, met iets lekkers erbij. Daarnaast zijn er extra voorzieningen die het wachten of verblijven nóg comfortabeler maken, zoals stopcontacten, gratis wifi en een toilet. De Kiosk op station Roermond gaat verdwijnen.

In de volgende fase wordt de doorgang vanuit de bussen naar het station aangepakt. Die doorgang wordt breder, zodat de reiziger meer ruimte heeft. Om die ruimte te maken verdwijnen de Kiosk en de bloemist op hun huidige plek. De bloemist moet naast de nieuwe StationsHuiskamer terugkomen. Zirkzee: “Helaas is de bloemist failliet gegaan. Dus we zoeken een nieuwe exploitant, liefst weer een bloemist.” Meer informatie over de ruimte is hier te vinden.

Historisch gebouw

Het station van Roermond is 160 jaar oud en daarmee een van de oudste stations van Nederland. “En dat is juist beter te zien na de verbouwing", zegt Zirkzee.

Een mooi voorbeeld daarvan is de entree, die in 1993 in de huidige vorm is verbouwd. “De architect heeft oude foto’s van het station bekeken en een ontwerp gemaakt dat de oude grandeur van het station weer terug brengt. Uitgangspunt is nu dat het gebouw zoveel mogelijk in zijn originele staat teruggebracht wordt.” De verbouwing van de entree begint binnenkort. “Want we zijn ons zeer bewust van de waarde van onze stations als cultuurhistorisch erfgoed”, aldus Zirkzee. Het behoud van dat erfgoed draagt bij aan de beleving van de reizigers en het herkenbaar houden van stations en stationslocaties.

Hoe lang de werkzaamheden gaan duren is lastig te zeggen door het tekort aan materialen in de bouw. NS hoopt de werkzaamheden eind dit jaar af te ronden.