Utrecht,
09
augustus
2021
|
07:31
Europe/Brussels

Welk station laat sterkste daling zien van NS-reizigers in 2020?

Traditioneel maakt NS in de zomerperiode de in- en uitstappers per station bekend voor een gemiddelde werkdag. Voor 2020 geldt dat de impact van corona op de reizigersaantallen enorm is. Helaas kunnen we daarom dit jaar niet spreken van snelste stijgers, maar vooral van sterkste dalers en minst sterke dalers. Het beeld op stationsniveau komt overeen met het landelijke beeld. Er zijn geen toenames ten opzichte van 2019.

  • De sterkste daler is station Schiphol Airport (-70%) doordat het vliegverkeer ook fors afnam door de crisis.
  • Daarna volgen Tilburg Universiteit (-66%) en Amsterdam Bijlmer Arena (-65%), waar veel studenten respectievelijk evenementenbezoekers gebruik van maken.
  • Op het recent geopende station Lansingerland Zoetermeer daalt het aantal reizigers het minst (-27%). Dit komt mede doordat het station sinds mei 2019 ook halte is geworden van de metro RandstadRail.
  • Een overzicht van sterkste en minst sterke daler per provincie laat zien dat de stations in de randstad het hardst geraakt zijn. De stations in Zeeland en Flevoland hebben de meeste reizigers behouden.

Grootste en kleinste station

Het grootste station blijft Utrecht Centraal met ruim 87.000 in- en uitstappers, Amsterdam Centraal zit daar direct onder met ruim 79.000. Het kleinste station waar alleen NS rijdt, is Soest met ruim 100 in- en uitstappers. De in- en uitstappers per station geven de ontwikkelingen aan op stationsniveau en gaan uit van een gemiddelde werkdag. De lijst bestaat alleen uit stations en trajecten waar NS treinen rijdt. Op stations waar ook andere treinvervoerders rijden (gedeelde stations), zijn alleen de in-/uitstappers van NS-treinen weergegeven.

Landelijk beeld

Het totaal aantal reizen op een gemiddelde werkdag in 2020 bedraagt ongeveer 591.000 reizen. Dit is een afname van meer dan 55% ten opzichte van 2019 toen was er sprake van 1,35 miljoen reizen. Deze afname geldt voor zowel de spits- als de dalperiode. De grootste afnames zien we in de spits. Januari en februari lagen nog iets boven het niveau van 2019. De beperkende maatregelen en adviezen, waaronder 1,5 meter afstand en het thuiswerken, beïnvloeden het reisgedrag en het treingebruik. In periodes met een strenge lockdown bleven treinen met een aangepaste dienstregeling rijden, maar waren de reizigersaantallen minder dan 15% van het niveau van 2019. Ondertussen zien we het aantal reizigers weer toenemen. Begin juli verwelkomden we alweer meer dan de helft van de reizigers terug in de trein, de teller stond op 53%.