Utrecht,
08
juli
2021
|
11:28
Europe/Brussels

Meer dan de helft van de reizigers is weer terug

Meer dan de helft van de reizigers van NS is terug in de trein. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 lag het aantal reizigers vorige week op 53 procent, het hoogste aantal van dit jaar. In absolute aantallen was vrijdag de uitschieter met ruim 612.000 reizigers.

Sinds de versoepeling van het reisadvies in mei is er een gestage stijging te zien in het aantal reizigers. In het weekend ligt het percentage reizigers steeds iets hoger. Afgelopen zaterdag was driekwart van het aantal reizigers ten opzichte van 2019 weer terug.

Door de versoepeling van de regels rond het thuiswerken is het aantal forenzen in de trein iets gestegen, maar doordeweeks zijn het vooral de scholieren, studenten en recreatieve reizigers die weer in de trein zitten. Dit komt ook door de vakantieperiode die eraan zit te komen. In het weekend zijn er vooral veel recreatieve reizigers.

Dienstregeling

Omdat we meer reizigers verwachten, heeft NS de dienstregeling zo goed als teruggebracht tot het niveau van voor corona. Alleen extra forenzentreinen rijden nog niet. Sinds afgelopen maandag rijden ook alle nachttreinen weer. Het gaat dan om de uitgaanstreinen op de trajecten Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, Nijmegen-Utrecht en Rotterdam-Eindhoven-Utrecht. Het reguliere nachtnet in de Randstad is gewoon blijven rijden.

Inzicht in drukte

Reizigers die vooraf meer inzicht willen in drukte in de trein, kunnen hun reis vooraf aanmelden via de Treinwijzer in de NS-app. Reizigers ontvangen dan ook een melding als hun reis te druk lijkt te worden en kunnen dan ook een trein eerder of later nemen.