Utrecht,
14
juni
2021
|
06:15
Europe/Brussels

NS ziet aantal abonnementen voor het eerst sinds corona weer oplopen

Samenvatting

- NS ziet het aantal abonnementen weer oplopen, 92 procent van de abonnementhouders heeft het abonnement tijdens corona behouden.
- De dienstregeling is weer op het niveau van voor corona.
- Op 5 juli gaan ook weer alle nachttreinen rijden.

Sinds de versoepeling van het reisadvies door het kabinet ziet NS het aantal abonnementen weer oplopen. Vorige maand werd dat advies aangepast, waardoor het OV weer voor iedereen is. Sindsdien is er een lichte stijging te zien in het aantal abonnementen. Daarnaast zien we dat reizigers met NS Flex hun abonnement weer activeren.

Voor corona had NS ruim 2,5 miljoen abonnementhouders. Ruim 92 procent van hen heeft ervoor gekozen het abonnement tijdens de coronacrisis te behouden. Voor veel van die reizigers gaf de mogelijkheid om het NS Flex abonnement te pauzeren de doorslag.

"Na de gestage stijging van reizigers, laat ook de voorzichtige groei aan abonnementhouders zien dat reizen met de trein echt weer in de lift zit", aldus Marjan Rintel, president-directeur van NS. "Onze dienstregeling is daar weer helemaal klaar voor, want vandaag is die nagenoeg terug op het niveau van voor corona. Een belangrijk moment voor NS na een zware periode waarin we veel hebben moeten vragen van onze reizigers en collega's."

NS Flex
Eind 2019 introduceerde NS een nieuwe standaard voor abonnementen: NS Flex. Daardoor zitten abonnementhouders nergens aan vast en kunnen ze maandelijks schakelen tussen abonnementsvormen of het abonnement pauzeren, waar juist in de onzekere coronatijd behoefte aan was. Omdat tijdens grote delen van de coronacrisis er alleen noodzakelijke reizen gemaakt konden worden, hebben veel abonnementhouders hun abonnement omgezet naar NS Flex en de pauzeknop ingedrukt.

Het aantal abonementhouders van NS Flex is sinds het begin van de coronacrisis verdubbeld. Nu de crisis op z'n einde komt, kunnen reizigers hun abonnement weer activeren zodra ze weer vaker van de trein gebruikmaken.

Dienstregeling
De dienstregeling van NS is weer op het niveau van voor corona. Vandaag zijn de laatste stappen gezet in het opschalen van de dienstregeling, waardoor onder andere de Intercity tussen Amsterdam en Eindhoven weer iedere tien minuten rijdt.

Sinds begin mei is NS al bezig de dienstregeling weer geleidelijk terug te brengen op het oude niveau. Alleen extra forensentreinen en uitgaanstreinen rijden nog niet. Op 5 juli gaan alle nachttreinen wel weer rijden. Het gaat dan om de uitgaanstreinen op de trajecten Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, Nijmegen-Utrecht en Rotterdam-Eindhoven-Utrecht. Het nachtnet in de Randstad is gewoon blijven rijden.

Na de versoepelingen van het reisadvies door het kabinet is er een gestage stijging te zien in het aantal treinreizigers. Gemiddeld ziet NS ruim 40 procent van het gebruikelijke aantal reizigers weer terug. In het weekend ligt het aantal reizigers op ruim 60 procent ten opzichte van 2019. Het OV is weer voor iedereen, maar het advies is wel om drukte te mijden.

Inzicht in drukte
Reizigers die vooraf meer inzicht willen in drukte in de trein, kunnen hun reis vooraf aanmelden via de Treinwijzer in de NS-app. Reizigers ontvangen dan ook een melding als hun reis te druk lijkt te worden en kunnen dan ook een trein eerder of later nemen.