Utrecht,
26
maart
2024
|
14:55
Europe/Brussels

Ingang station Almere Centrum aan busplein blijft buiten de spits gesloten

NS en ProRail sluiten een ingang op station Almere Centrum, buiten de spits, om de veiligheid op en rondom het station te verbeteren. Het gaat hierbij om de ingang aan het busplein. Reizigers maken buiten de spits relatief weinig gebruik van deze ingang. Daarentegen maken overlastgevers en reizigers zonder geldig vervoerbewijs veel misbruik van deze ingang, wat vervolgens te vaak aanleiding is voor verbale of fysieke agressie in de trein of op of rondom het station. Door deze ingang buiten de spits te sluiten, willen NS en ProRail dergelijke incidenten voorkomen en het veiligheidsgevoel van reizigers en collega’s verbeteren. De andere ingangen richting de stationshal blijven gewoon open.

Veiligheid voor reizigers en medewerkers staat voor beide partijen voorop. In de trein, maar ook op of rondom het station. Reizen zonder geldig vervoerbewijs is een van de grootste aanleidingen voor verbale en fysieke agressie in de trein. Het tegengaan van onbetaald reizen is daarom van groot belang. Daarom startten NS en ProRail vorig jaar een proef met het afsluiten van de ingang op Almere Centrum buiten de spits. Uit de proef kwam naar voren dat door het sluiten van de ingang, het misbruik van de poortjes is gedaald: de noodknop werd 90 procent minder ingedrukt en de poortjes 50 procent minder opengeduwd.  

Ingang tijdens ochtend- en avondspits geopend
Alle ingangen blijven op maandag tot en met vrijdag tijdens de spits geopend, om de doorstroom van reizigers van trein naar bus te bevorderen. Op zaterdag en zondag blijft het poortje aan het busplein gesloten. Vanaf de stationshal blijven de perrons, ook na het sluiten van deze ingang, makkelijk bereikbaar via de (rol)trap of lift.  

Buiten spitstijden en in het weekend kunnen reizigers gebruik blijven maken van de twee andere ingangen waar meer sociale controle en toezicht is. Het hekwerk om de poortjes wordt aangepast zodat reizigers beter kunnen zien of de ingang aan het busplein wel of niet gebruikt kan worden. Ook plaatst NS klap- en informatieborden met de tijden van opening en sluiting.  

Verbeteren sociale veiligheid op het station
NS, ProRail, gemeente en politie treffen verschillende maatregelen om de sociale veiligheid op de Flevolijn te verbeteren, zoals extra inzet van personeel, het organiseren van controle-acties en cameratoezicht. Zowel de gemeente, als NS en ProRail zien graag dat de inwoners van Almere kiezen voor de trein. Voor de bereikbaarheid van het station en daarbij het gemak van het gebruik van de trein en bus hadden de partijen, evenals Keolis, gewenst dat een andere oplossing mogelijk was. In de toekomst wordt ook het busplein aangepast, met oog voor toegankelijkheid, transfer en sociale veiligheid.  

Vorig jaar sloten NS en ProRail ook twee ingangen van station Lelystad Centrum als maatregel om de sociale veiligheid te verbeteren.