Utrecht,
27
januari
2022
|
16:33
Europe/Brussels

NS past vanaf 7 februari dienstregeling aan

Samenvatting

Doordat er steeds meer collega’s thuiszitten door ziekte of quarantaine zijn wij genoodzaakt om onze dienstregeling tijdelijk aan te passen. Op trajecten waar we nu zes treinen per uur rijden, zullen dat er vier zijn. En op trajecten waar NS nu vier treinen per uur rijdt, worden dat er twee. We raden reizigers aan kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Uiteraard hadden we deze aanpassing liever niet willen inzetten. Maar net zoals bij veel andere bedrijven zien wij een forse stijging in collega’s die thuiszitten door ziekte of quarantaine en daardoor niet kunnen werken. Dat zorgde er al voor dat we anderhalve week geleden minder Intercity direct-treinen in het weekend konden rijden tussen Amsterdam en Rotterdam. Ook afgelopen weekend moesten we hierdoor minder treinen rijden tussen Utrecht en Rotterdam/Den Haag. 

Voorspelbaar 
Door tijdelijk de dienstregeling af te schalen, creëren we meer ruimte om de oplopende ziektemeldingen op te vangen. Zo blijft onze dienstregeling beter voorspelbaar en hopen we hiermee minder vaak onze reizigers te moeten verrassen met plotselinge treinuitval. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze zieke collega's de mogelijkheid hebben om te herstellen. 

Mogelijk al eerder minder treinen
De komende dagen houden we er rekening mee dat er mogelijk minder conducteurs en machinisten zijn om onze treinen te rijden, minder monteurs om de treinen te onderhouden en minder collega’s die bij een incident snel de dienstregeling kunnen aanpassen. Dat kan leiden tot incidenteel uitval van treinen.   

Stapsgewijs 
Op 7 februari zullen de eerste wijzigingen worden doorgevoerd. De afschaling vindt in stappen plaats, waarbij we op 21 februari alle aanpassingen hebben doorgevoerd. Vanaf die datum rijden wij 85% van alle treinen. Sinds 20 december rijdt NS al tijdelijk minder treinen in avond, nacht en spits. Op dit moment vervoeren wij iets meer dan 48% van het gebruikelijke aantal reizigers. 

Bekijk deze pagina om te lezen op welke trajecten minder treinen (gaan) rijden.

 

Update 3 februari: Intercity Berlijn 
Om dezelfde reden rijden er vanaf 7 februari van maandag tot en met donderdag en op zaterdag ook minder Intercity's naar Berlijn. Dit duurt tot en met 19 februari. Er rijden in deze periode 5 in plaats van 7 dagelijkse IC Berlijn treinen.

Reizigers met een ticket voor een van deze treinen, kunnen gebruikmaken van de andere Intercity's naar Berlijn op die dag. Ook kunnen zij reizen via Duisburg met de ICE. Op vrijdag en zondag rijdt de IC Berlijn volgens reguliere dienstregeling.