Utrecht,
31
augustus
2020
|
08:49
Europe/Brussels

OV-sector maakt afspraken met onderwijsinstellingen over spreiding

Samenvatting

NS heeft samen met andere OV-bedrijven, gemeenten en provincies afspraken gemaakt met Universiteiten, HBO- en MBO-instellingen en middelbare scholen om leerlingen en studenten gespreid te laten reizen. Zo wordt drukte voorkomen en kunnen studenten en leerlingen veilig met de trein reizen in coronatijd. In het hele land zijn afspraken gemaakt.

Het uitgangspunt is dat de opleidingen niet allemaal op hetzelfde moment beginnen, maar dat er een verschil zit tussen de aanvangstijden. Daarnaast wordt binnen opleidingen ook per studierichting gekeken naar spreiding van het begin van de colleges en lessen.

Landelijk zijn deze afspraken op verschillende manieren tot stand gekomen. Zo hebben bijvoorbeeld de provincies Limburg en Noord-Brabant gekozen voor een provinciale aanpak. In Utrecht is op stedelijk niveau afspraken gemaakt, net zoals in Amsterdam. Daar heeft president-directeur Roger van Boxtel van NS onlangs met onderwijsinstellingen, collegavervoerders, gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam de maatwerkafspraken bekrachtigd. In de zuidelijke Randstad zijn er afspraken gemaakt vanuit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. In andere provincies zoals Noord-Holland, Utrecht en Friesland hebben scholen rechtstreeks contact gehad met de OV-bedrijven.

In Nijmegen wordt al sinds september 2018 drukte vermeden. Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences en ROC Nijmegen pasten hun aanvangstijden aan. Het zorgde ervoor dat het aantal treinreizigers op het drukste moment met 22 procent verminderde en dat het aantal reizigers in de bus op dat moment met 10 procent daalde.

"Wij verwelkomen onze reizigers graag weer allemaal in de trein, ook de studenten, maar wel graag op een verantwoorde en comfortabele manier", zegt president-directeur van NS Roger van Boxtel. "Dat kan alleen als iedereen goed gespreid over de dag reist. Zo zijn al onze reizigers verzekerd van een zitplaats. We zijn blij dat onderwijsinstellingen, gemeenten en provincies met onze collega-vervoerders en ons de handen ineen hebben geslagen om dit voor elkaar te krijgen."

Voorbeeld

Een voorbeeld: de onderwijsinstellingen in Breda en Tilburg hebben onderwijstijden afgestemd. Gedurende de dag laten ze hun studenten gespreid in verschillende tijdsblokken komen. Dit wordt 'dakpansgewijs' roosteren genoemd; ieder tijdsblok van een kwartier is een 'dakpan'. Dat ziet er zo uit (klikken voor vergroten):

Bron: MuConsult / Provincie Noord-Brabant

Hyperspits

Voor de corona-crisis is er landelijk al gesproken over spreiding tijdens de 'hyperspits', het allerdrukte moment van de ochtendspits, tussen 07.30 en 08.30 uur. Toen corona kwam is alles in een stroomversnelling gegaan en zijn er binnen twee tot drie maanden afspraken gemaakt.

De onderwijsinstellingen gaan nu nog maar 20 tot 50 procent van de capaciteit van hun gebouwen gebruiken. Spreiding klinkt nu dus nog heel eenvoudig. NS hoopt dat als er straks weer opgeschaald wordt naar 100 procent, de vruchten van de nieuwe afspraken volop geplukt kunnen worden en er structurele afspraken gemaakt kunnen worden. En de hyperspits dan minder druk zal zijn.

NS is ook in gesprek met het bedrijfsleven over spreiding.