Utrecht,
18
juni
2021
|
16:53
Europe/Brussels

Reizigersaantallen stijgen verder door

In vergelijking met 2019 is het gemiddeld percentage doordeweekse reizigers opgelopen tot ruim 45 procent. Vorige week vrijdag lag het percentage zelfs boven de 50 procent, met bijna 600.000 reizigers. Dat is het hoogste aantal van dit jaar.

Sinds de versoepeling van het reisadvies in mei is er een gestage stijging te zien in het aantal reizigers. In het weekend ligt het percentage reizigers steeds iets hoger. Afgelopen zaterdag was met tweederde van het aantal reizigers ten opzichte van 2019 een uitschieter. Het OV is weer voor iedereen, maar het advies is wel om drukte te mijden.

Abonnementen

Eerder maakte NS al bekend dat het stijgen van het reizigersaantal ook te zien is in het aantal abonnementhouders. De afgelopen maand ziet NS het aantal abonnementen weer oplopen. Voor corona had NS ruim 2,5 miljoen abonnementhouders. Ruim 92 procent van hen heeft ervoor gekozen het abonnement tijdens de coronacrisis te behouden. Voor veel van die reizigers gaf de mogelijkheid om het NS Flex abonnement te pauzeren de doorslag.

Omdat we meer reizigers verwachten, heeft NS afgelopen maandag de dienstregeling zo goed als teruggebracht tot het niveau van voor corona. Alleen extra spitstreinen en uitgaanstreinen rijden nog niet. Op 5 juli gaan alle nachttreinen wel weer rijden. Het gaat dan om de uitgaanstreinen op de trajecten Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, Nijmegen-Utrecht en Rotterdam-Eindhoven-Utrecht. Het nachtnet in de Randstad is gewoon blijven rijden.

Inzicht in drukte

Reizigers die vooraf meer inzicht willen in drukte in de trein, kunnen hun reis vooraf aanmelden via de Treinwijzer in de NS-app. Reizigers ontvangen dan ook een melding als hun reis te druk lijkt te worden en kunnen dan ook een trein eerder of later nemen.