Utrecht,
01
oktober
2021
|
15:17
Europe/Brussels

70 procent van de reizigers weer terug in de trein

Nu het thuiswerkadvies is aangepast en het niet meer nodig is om afstand te houden en een mondkapje te dragen op het station, stijgen de reizigersaantallen verder door. In vergelijking met dezelfde periode in 2019 zien we over de hele week ruim 70 procent van de reizigers weer terug.

Sinds de versoepeling van het reisadvies in mei is er een continue stijging te zien in het aantal reizigers. In het weekend ligt het percentage reizigers steeds iets hoger. Afgelopen zaterdag en zondag zat het aantal reizigers zelfs rond de 85 procent, het hoogste weekendpercentage sinds half maart 2020.

September is traditioneel de drukste maand van het jaar op het spoor. Door het einde van de vakantie beginnen veel mensen weer met werken en reizen studenten weer naar school. Daardoor zijn er veel scholieren en studenten in de trein te vinden. Door de regels rond het thuiswerken blijft het aantal forenzen in de trein nog achter. Gemiddeld is twee derde van de reizigers doordeweeks weer terug, in vergelijking met 2019. Afgelopen dinsdag kon NS ruim 912.000 reizigers verwelkomen, het hoogste aantal op 1 dag sinds de coronacrisis begon.

Afsluiting van de A12

Sinds afgelopen maandag is de snelweg A12 dicht tussen Utrecht en Woerden. Vanwege de ongewone reizigersaantallen door corona is het lastig aan te geven of er effect te zien is in de trein. Maandag en dinsdag zaten er tussen Utrecht en Rotterdam/Den Haag zo'n 10 procent meer reizigers in de trein dan de week ervoor.

Nieuwe dienstregeling vanaf december

Ondertussen gaat NS ook door met verdere verbeteringen voor de reiziger. Tot december testen we op woensdagen samen met ProRail op drie nieuwe trajecten tienminutentreinen. Tussen station Schiphol en Rotterdam Centraal en tussen Schiphol en Nijmegen rijden zes treinen per uur. Tussen Rotterdam en Dordrecht gaat zes keer per uur een Sprinter rijden, de eerste tienminutensprinter van Nederland. Voor reizigers betekent dat minder lang wachten en vaker een zitplaats. Daarnaast wordt er volop getest met de nieuwe ICNG.

Inzicht in drukte

Reizigers die vooraf meer inzicht willen in drukte in de trein, kunnen hun reis vooraf aanmelden via de Treinwijzer in de NS-app. Reizigers ontvangen dan ook een melding als hun reis te druk lijkt te worden en kunnen dan ook een trein eerder of later nemen.