Utrecht,
03
september
2021
|
08:15
Europe/Brussels

Aantal reizigers in de trein stijgt door

Het aantal reizigers dat terug in de trein is blijft verder doorstijgen. Nu de vakanties in het noorden en midden van het land voorbij zijn, is twee derde van de reizigers weer terug, in vergelijking met dezelfde periode in 2019. In absolute aantallen was dinsdag de uitschieter met bijna 700.000 reizigers.

Sinds de versoepeling van het reisadvies in mei is er een continue stijging te zien in het aantal reizigers. In het weekend ligt het percentage reizigers steeds iets hoger. Afgelopen weekend was driekwart van het aantal reizigers ten opzichte van 2019 weer terug. 

September is traditioneel de drukste maand van het jaar op het spoor. Door het einde van de vakantie beginnen veel mensen weer met werken en reizen studenten weer naar school. Daardoor zijn er veel scholieren en studenten in de trein te vinden. Door de  regels rond het thuiswerken blijft het aantal forenzen in de trein nog achter.

Dienstregeling

Omdat we meer reizigers verwachten, rijdt NS sinds maandag ook weer alle forensentreinen: extra treinen die voor corona werden ingezet om piekdrukte in de spits op te vangen. Vanaf deze zomer reed NS al de volledige dienstregeling.

Nieuwe dienstregeling vanaf december

Ondertussen gaat NS ook door met verdere verbeteringen voor de reiziger. Komende woensdag testen we samen met ProRail op drie nieuwe trajecten tienminutentreinen. Tussen station Schiphol en Rotterdam Centraal en tussen Schiphol en Nijmegen rijden zes treinen per uur. Tussen Rotterdam en Dordrecht gaat zes keer per uur een Sprinter rijden, de eerste tienminutensprinter van Nederland. Voor reizigers betekent dat minder lang wachten en vaker een zitplaats. Daarnaast wordt er volop getest met de nieuwe ICNG en komen er steeds meer compleet vernieuwde dubbeldekkers (VIRM) terug op het spoor.

Inzicht in drukte

Reizigers die vooraf meer inzicht willen in drukte in de trein, kunnen hun reis vooraf aanmelden via de Treinwijzer in de NS-app. Reizigers ontvangen dan ook een melding als hun reis te druk lijkt te worden en kunnen dan ook een trein eerder of later nemen.